Laatste loodjes

Vandaag stonden de laatste preop gesprekken op het programma. Eerst de internist die ze de hemd van het lijf vroeg over mogelijke infecties, risico’s, allergieën, eigenlijk alles wat een risico kan vormen en waar ze vooraf maatregelen op kunnen nemen. Daarnaast werd uitgelegd wat ze vooraf aan de operatie moeten doen.

Daarna waren de neuroloog en de assistent-neurochirurg aan de beurt. De neuroloog deed wat lichamelijke onderzoeken en de assistent legde uit wat ze precies konden verwachten. Overal kwamen dezelfde soort vragen terug en werd steeds uitgelegd wat er precies wanneer gaat gebeuren.

Één van de redenen is dat je dan beter onthoudt wat er gaat gebeuren. Want het onthouden van dingen is iets wat bij deze aandoening moeilijk gaat. En daarnaast wordt alles steeds gecheckt en nog eens gecheckt. Voor hun is het ook de eerste keer dat ze twee zussen die nog bij elkaar wonen in dezelfde week opereren. Ze gaan ook steeds apart naar binnen om geen verwarring te creëren.

Als laatste de anesthesist. Hier werd nogmaals uitgelegd hoe lang het duurt en hoe lang ze daarna in kunstmatig coma blijven. Ook werd uitgelegd hoe de pijnbestrijding wordt opgepakt omdat door hun aandoeningen dit niet standaard kan. Toen dat klaar was moesten we nog even buiten in het zonnetje wachten op Petra. Zij bracht alle formulieren die we nodig hebben voor opname en legde uit waar we ons moeten melden en hoe laat.

En toen was het ineens echt. Het gaat echt gebeuren, aan de ene kant zo onwerkelijk en aan de andere kant zo op gehoopt. Nu het moment steeds dichter bij komt, is het ook ineens heel eng vreemd. We hebben gelukkig morgen de hele dag om het een plek te geven en zondag werken we rustig naar de opname toe. Voor nu is het even klaar.
Liefs,
Monique

2 reacties op “Laatste loodjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *